Gazze, Direniş ve Zafer

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Bu yazı 27/11/2023 tarihinde yayınlanmıştır.

*Mithat IŞIK/SDE Savunma ve Güvenlik Koordinatörü

 

Günümüz savaşlarında, savaş alanlarında  bir mekansal değişim yaşanmaktadır. Savaşlar genelde savaş alanlarından başka alanlarda cereyan ediyor. Bu alanlar meskun mahallerdir. Meskun mahallerde savaşın kendini has özellikleri vardır. Bu savaşta uygulanan taktik ve teknikler, stratejiler farklıdır. Hamasın ve gerillaların İsrail ordusuna karşı yapmış olduğu savaş da bir meskun mahal savaşıdır. Buna şehirlerde Gerilla savaşı da diyebiliriz. Çünkü Hamas gerillaları Nizami İsrail ordusuna karşı kendi imkanları ile geliştirdikleri silahları, teçhizatları, malzemeleri, azim ve iradeleri ile bu savaşı başarılı bir şekilde yürütüyorlar.

Bugün Gazze, şiddetli çatışmaların merkezi haline gelmiştir. Saldıran taraf olan İsrail ordusu Hamas ve gerillalarını tamamen etkisiz hale getirip psikolojik üstünlük elde etmek istiyor. Hamas ve gerillaları ise meskun mahalin oluşturduğu avantajlardan, yer altında oluşturduğu sığınak, barınak ve tünellerden faydalanarak sayıca ve silahça olan zafiyetini, mücadele gücüne dönüştürerek savaşı devam ettiriyor. İsrail ordusu meskun mahale girdikçe Hamas'ın gerillalarına hedef haline gelecektir.

Binaların sağladığı örtü-gizleme ve yıkılmış binaların moloz yığınları, gerillalar için önemli birer mevzi olacaktır. Meskun mahalde görüş ve hareket kabiliyeti sınırlanacak olan İsrail tankları, zırhlı araçları gerillaları için önemli birer hedef olacaktır. İsrail ordusunun hedefi ise Hamas ve gerillalarını sınırları belli bir alanda hapsetmek, dış dünya ile ilişiğini kesmek ve etkisiz hale getirmektir.

İsrail ordusu üstünlük sağlamak için yerleşim yerlerini doğrudan hedef alarak;

- Haması psikolojik olarak yıpratmak,

- Hamasın lojistik gücünü kesmek,

-halk üzerinde korku yaratmak,

-kentlerin kritik altı yapısını yok etmek suretiyle halkın gazze'yi terk etmesini sağlamak istemektedir.

İsrail'in hedef gözetmeksizin yapmış olduğu bu katliam, dünyanın dünya kamuoyunun büyük bir kısmının tepkisini çekmiştir. Ayrıca İsrail kamuoyundan da tepkiler gelmeye başlamıştır. Bu durum, İsrail sivil ve askeri bürokrasisi üzerinde baskı oluşturmaya başlamıştır.

Meskun mahallerde muharebe, manevra kabiliyeti yüksek, küçük özel birliklerle yapılır. Çatışma sahası küçük birliklerin harekatına uygundur. meskun mahallerde muharebe için özel eğitimli birliklere ihtiyaç vardır. İsrail ordusunun kara birlikleri bu özel eğitimden yoksun bir görüntü veriyor. Bu nedenle çatışma bölgesinin fiziki özelliklerini değerlendiremiyorlar. Oysa ki meskun mahallelerde muharebede çatışma bölgesinin fiziki özelliklerinin bilinmesi önemlidir. Bu özellikleri genellikle şöyle sıralayabiliriz;

-yerleşim yerlerinin giriş ve çıkışları

-sokak ve caddeler,

-ikmal noktaları,

-önemli binalar,

-yeraltı tünelleri

İsrail ordusu cadde ve sokakların giriş ve çıkışlarını kapatamıyor. Bu bölgeleri tank ve zırhlı araçlarla kapatması gerekiyor ancak tank ve zırhlı araçları roket mesafesinden koruyamıyor. Çünkü karada görev yapan askerleri eğitimsiz. Eğitimsiz askerlerin kendini güveni yoktur ve bu nedenle korkar. Hamas gerillaları ise topraklarını korumak için ölümü göze alarak savaşıyorlar. Bu durum İsrail askerleri üzerinde büyük bir psikolojik travma oluşturmuş durumda.

İsrail ordusu çatışma bölgesinde manevra yapamadığı için sokak ve caddeleri kontrol altına alamıyor ve bu konuda strateji geliştiremiyor. Bu durum Hamas'ın savaşçılarına geniş bir manevra imkanı sağlıyor. İsrail ordusunun arazide üstün hava desteği ile uyguladığı strateji ve taktikler, meskun mahal engelleri karşısında geçerli değildir. İsrail ordusunun açık alanlarda kullandığı pek çok araç ve silah Gazze’de etkisiz kalmıştır. Bu nedenle İsrail ordusu Gazze sokaklarında ilerleyememiştir.

Savaşan tarafların direnme gücünü etkilemesi nedeniyle psikoloji harp ve propaganda çok önemlidir. Hamas'ın bunu daha etkili olarak kullandığını görüyoruz.

Gazze'de çatışmalar aylarca sürebilir. İsrail ordusu bilmediği cadde ve sokaklarda ve yıpranacak, yıprandıkça zaiyatları artacak. Bu durumu askerler ve asker ailelerini de etkileyecektir. İsrail, yıpranmış olan askerlerinin Gazze'de rotasyon yapıp yerinde değiştirmeyecek. Çünkü elinde yeterli kara gücü yok. Rotasyon yapmadığı sürece yıpranan orduda firarlar ve idari zaiyatlar artacaktır. Hamas kendi topraklarını savunuyor ve bölgeyi çok iyi biliyor. İsrail ordusu için sorun olan her durum Hamas için bir avantaj olacaktır.

Gazze, İsrail ordusu için kapalı bir kutu haline gelmiştir. Hamas, İsrail Ordusu’nun yüksek ateş gücünden korunmak için gizli harekat taktiklerini uygulayarak ikişer üçer kişilik gruplar halinde “Vur-Kaybol” taktik ve teknikleriyle savaşını sürdürmelidir.

Gerilla savaşının değişmez 3 kuralı vardır. Bunlar kurallar şöyle sıralanabilir;

 -düşmanın taarruz ediyorsa yok ol-kaybol,

-düşmanın savunuyorsa rahat verme-taciz et,

-düşmanının zayıf tarafını bulduğunda saldır onu yok et.

Hamas gerillaları bu taktik ve teknikleri bugüne kadar etkili bir şekilde uyguladılar. Dış destek devam ettiği ve lojistik sıkıntı olmadığı sürece Hamas mücadelesini devam ettirecek ve kazanacaktır.

 

 

Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA